11.04.2016
Створення ОСББ на заміну ЖЕКам
Створення ОСББ на заміну ЖЕКам

«Держава хоче перекласти проблеми реформування ЖКГ з себе на людей: збиткові, неефективні ЖЕКи замінити на самостійні, самодостатні ОСББ (Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – це неприбуткова юридична організація, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією). Реформа є необхідною, але не має бути настільки радикальною», – вважають спеціалісти, що працюють у даній сфері. ОСББ краще створювати у новобудовах, де немає проблем з ремонтом, де буде гарантована проплата встановленого тарифу.

Власники багатоквартирного будинку для управління спільним майном мають право наймати як юрособу (компанію), так і приватного підприємця. Основні вимоги до них викладені в Правилах управління будинком, спорудою, житловим комплексом чи комплексом будинків та споруд, затверджених Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України ще 2009 року. Відносини з управителем у будь-якому випадку регулюються укладеним договором.

Як і сьогодні, так і надалі власники багатоквартирного будинку (в тому числі, й об’єднані в ОСББ) укладатимуть з управителем договір, умови якого повинні відповідати умовам типового договору. Важливо відзначити, що рішення про залучення управителя та про його вибір ухвалюється власниками будинку на загальних зборах. Договір з управителем від імені ОСББ підписує його голова. У будинках, де ОСББ не створене, для цих цілей на загальних зборах обирається уповноважена особа (або кілька осіб) з числа співвласників. Таку можливість їм надає закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

Важливо пам’ятати, що типовий договір передбачає взаємну відповідальність – управителя перед власниками, а власників – перед управителем. Це значно підвищує ефективність управління будинком.

Але загальна проблема – свідомість людей. Є будинки, де в одному під’їзді мешканці самі зберігають порядок на сходах, у ліфті, в підвалі. А в сусідньому під’їзді — все навпаки, суцільний безлад. Можливо, в ОСББ з цим буде краще, люди зрозуміють, що їх власність — не лише квартира, а й будинок, де вони мешкають, якщо відповідальність за це буде покладена саме на них самих, а не на якийсь ЖЕК, що має все зробити.

Загалом створювати ОСББ в одному будинку — справа недоцільна і неперспективна, потрібно об’єднувати декілька будинків, де всі квартири приватизовані, де немає боргів.

Отже, нам поки що потрібні ЖЕКи і водночас нові утворення у вигляді ОСББ, але держава, запроваджуючи реформу, має подбати про нормальне існування і тих, і інших.

29.01.2024
Якщо ви вперше вирішили придбати нерухомість, процес може здатися складним та незрозумілим. Однак ми готові поділитися корисними порадами для першокупців, які допоможуть вам крок за кроком здійснити мрію про власне житло.
13.03.2020
     Що таке податок  — це встановлений вищим органом законодавчої влади обов'язковий    платіж, який сплачують фізичні та  юридичні  особи до  бюджету  у розмірах і термінах, передбачених законодавством.

Поради для першокупців нерухомості

Якщо ви вперше вирішили придбати нерухомість, процес може здатися складним та незрозумілим. Однак ми готові поділитися корисними порадами для першокупців, які допоможуть вам крок за кроком...

Читати

Податок на житлову нерухомість для фізичних осіб: хто, коли і за що сплачує?

     Що таке податок  — це встановлений вищим органом законодавчої влади обов'язковий    платіж, який сплачують фізичні та  юридичні...

Читати

Мораторій та все про нього

Мораторій – це відтермінування (до настання 1 січня 2017 р. та набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення) реалізації права на купівлю-продаж або іншим...

Читати