16.05.2016
Що таке експертна оцінка?
Що таке експертна оцінка?

Отже, експертна оцінка – це процес оцінки потенційної ринкової вартості нерухомості (у нашому випадку) дипломованим спеціалістом, який враховує сукупність наявних та потенційних факторів (місце розташування, площа, віддаленість від основних об'єктів інфраструктури району, планування, стан і рік будівлі, рівень обробки, тип будинку, поверховість, висота стель і т.д.), що можуть впливати на ціну об’єкта.

Експертна оцінка є обов’язковою для будь якої операції (спадщина, купівля-продаж, обмін, дарування, передача під заставу) по зміні прав власності на цінне майно. Якщо не буде зроблена дана оцінка, то нотаріус не засвідчить законну зміну власника об’єкту операції і угода не відбудеться.

Експертну оцінку має право проводити лише кваліфікований оцінювач (випускник спеціалізованого ВНЗ, яких в Україні є лише п’ять). Такі спеціалісти для старту своєї діяльності повинні виконати ряд умов: пройти річне стажування в одній з успішних оціночних кампаній, а згодом здати державний екзамен, що влаштовують представники Фонду Держмайна. Лише після цього вони можуть отримати сертифікат на свою діяльність. Додатково, хороший експерт повинен пройти акредитацію у банках України, щоб мати можливість співпрацювати у питаннях щодо застави майна.

Для того, аби була здійснена оцінка вашої нерухомості вам потрібно мати наступний перелік документів:

  • Техпаспорт на об’єкт нерухомості.
  • Документ, що підтверджує право власності на об’єкт.
  • Паспорт та ідентифікаційний код власника.

Для оцінки вартості земельної ділянки потрібно мати:

  • Державний акт про право власності із кадастровим номером ділянки, або довідка про його присвоєння.
  • Паспорт та ідентифікаційний код власника.
29.01.2024
Якщо ви вперше вирішили придбати нерухомість, процес може здатися складним та незрозумілим. Однак ми готові поділитися корисними порадами для першокупців, які допоможуть вам крок за кроком здійснити мрію про власне житло.
13.03.2020
     Що таке податок  — це встановлений вищим органом законодавчої влади обов'язковий    платіж, який сплачують фізичні та  юридичні  особи до  бюджету  у розмірах і термінах, передбачених законодавством.

Поради для першокупців нерухомості

Якщо ви вперше вирішили придбати нерухомість, процес може здатися складним та незрозумілим. Однак ми готові поділитися корисними порадами для першокупців, які допоможуть вам крок за кроком...

Читати

Податок на житлову нерухомість для фізичних осіб: хто, коли і за що сплачує?

     Що таке податок  — це встановлений вищим органом законодавчої влади обов'язковий    платіж, який сплачують фізичні та  юридичні...

Читати

Мораторій та все про нього

Мораторій – це відтермінування (до настання 1 січня 2017 р. та набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення) реалізації права на купівлю-продаж або іншим...

Читати